Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συστηματική πάθηση που επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρά αγγεία του οργανισμού και κατ` επέκταση τα μικρά, λεπτά αγγεία των οφθαλμών προκαλώντας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

 

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Πρόκειται για τη βλάβη που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα, του εσωτερικού φωτοευαίσθητου χιτώνα του οφθαλμού. Βλάβες εμφανίζονται συνήθως 10-15 έτη μετά την έναρξη του διαβήτη και αφορούν τόσο τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) όσο και του τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενοι).

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.

 

Μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

  1. Η μη παραγωγική μορφή χαρακτηρίζεται από την παρουσία αιμορραγιών, μικροανευρυσμάτων, εξιδρωμάτων και οιδήματος στην ωχρά κηλίδα, εξαιτίας της διαρροής των συστατικών του αίματος από τα τριχοειδή στον αμφιβληστροειδή.

  2. Η παραγωγική μορφή είναι βαριά μορφή και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό νεοαγγείων σε μια προσπάθεια του οργανισμού να ανακάμψει από την ισχαιμία του αμφιβληστροειδούς. Στα τελικά στάδια εμφανίζονται αιμορραγίες υαλοειδούς, μεμβράνες και αποκόλληση, νεοαγγειακό γλαύκωμα και σοβαρή απώλεια της όρασης.

 

Συμπτώματα

Στο αρχικό στάδιο δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε ωχροπάθεια. Συμβαίνει πολλές φορές σε τυχαίο έλεγχο ο οφθαλμίατρος να διαπιστώνει προχωρημένου σταδίου διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, χωρίς ο ασθενής να έχει ενοχλήσεις στην όραση.

 

Θεραπεία

Οι θεραπείες (φωτοπηξία) με argon laser βοηθούν στην εξουδετέρωση της νεοαγγείωσης και τη διατήρηση της όρασης. Εστιακές θεραπείες laser βοηθούν στην απορρόφηση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Αυτά ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να συνδυαστούν με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις φαρμάκων που βοηθούν στη συρρίκνωση των νεοαγγείων.

Στα προχωρημένα στάδια, όπου υπάρχουν αιμορραγία υαλοειδούς ή μεμβράνες ή αποκόλληση, απαιτείται ο οφθαλμίατρος να προχωρήσει σε χειρουργική αντιμετώπιση της αμφιβληστροειδοπάθειας με βιτρεκτομή.

 

Πρόληψη

Η προληπτική εξέταση και η έγκαιρη διάγνωση είναι μείζονος σημασίας για τους διαβητικούς ασθενείς. Οι διαβητικοί ασθενείς επιβάλλεται να εξετάζονται κάθε 6 μήνες αν χρησιμοποιούν ινσουλίνη και 1 φορά το χρόνο αν κάνουν αγωγή με δισκία. Ανάλογα με τα ευρήματα της βυθοσκόπησης ο οφθαλμίατρος θα ορίσει το χρονικό διάστημα του επόμενου ελέγχου.

Πολύ σημαντική είναι η καλή ρύθμιση του διαβήτη, δείκτης της οποίας είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Εάν αυτή δεν είναι στα σωστά επίπεδα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια επιδεινώνεται.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η υπόλοιπη υγεία των διαβητικών, με αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, έλεγχο της χοληστερόλης, διακοπή του καπνίσματος και άσκηση.

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η προληπτική εξέταση από οφθαλμίατρο, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτωματολογία από τους οφθαλμούς, είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της όρασής τους και πρέπει να εντάσσεται στο πρόγραμμα τακτικού ιατρικού ελέγχου αυτών των ασθενών.

 

 

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το