ΠΑΣΧΑ ΜΕ... ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!

Τη φετινή χρονιά, το Πάσχα θα το περάσουμε με “καλοκαιρινό” καιρό με υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και ηλιοφάνεια. Ο καλός καιρός μας προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο, εκτός από το παραδοσιακό σούβλισμα φυσικά, όπως πικνίκ, περπάτημα στη φύση κλπ. Αυτή την ξέγνοιαστη περίοδο, ας μην παραμελήσουμε την προστασία των ματιών μας.

 

 

 

Ήλιος και Μάτια

Λόγω της υπερβολικής έκθεσης των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα, ως ένα είδος ηλιακού εγκαύματος, που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα, αίσθηση ξένου σώματος, φωτοευαισθησία, δακρύρροια, οίδημα του βλεφάρου, πονοκέφαλο και πόνο στα μάτια. Συνήθως είναι προσωρινή και υποχωρεί μετά από 1-2 ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Η έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία, δρα σωρευτικά και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του ματιού, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Μέτρα Προστασίας

Το μόνο μέσο που προστατεύει αποτελεσματικά τα μάτια μας από τον ήλιο είναι τα γυαλιά ηλίου.

  • Επιλέξτε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου με την ένδειξη “100% προστασία UV” ή “UV απορρόφηση μέχρι και 400nm” και το σήμα CE στους βραχίονες, που υποδηλώνει ότι τα γυαλιά ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε.
  • Δώστε προσοχή στην ποιότητα των γυαλιών και προστατέψτε τα μάτια σας από πιθανή θραύση των φακών. Οι πλαστικοί φακοί είναι λιγότερο πιθανό να θρυμματιστούν σε σχέση με τους γυάλινους.
  • Τα γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο και οι φακοί να είναι στο σωστό μέγεθος ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος ηλιακής ακτινοβολίας από το πλάι.
  • Θυμηθείτε: η τιμή δεν είναι αντιπροσωπευτική της προστασίας. Σημασία έχει η παροχή 100% προστασίας από τη UV ακτινοβολία.
  • Extra tip: εάν φοράτε γυαλιά οράσεως σκεφτείτε να τα αντικαταστήσετε όλα με ένα ζευγάρι γυαλιών με φωτοχρωμικούς φακούς, που συνδυάζουν τη διόρθωση της όρασης και την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε χαμηλό φωτισμό οι φακοί είναι διαφανείς και στην έκθεση ηλιοφάνειας σκουραίνουν.
  • Τέλος, φορέστε καπέλο για την προστασία των ματιών σας από τον άμεσο ήλιο.

Τα παιδιά συνήθως εκτίθενται στον ήλιο περισσότερο απ’ ότι οι ενήλικες, καθώς παίζουν σε υπαίθριους χώρους, άρα και η ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι αναγκαίο να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο, καθώς οι φακοί των ματιών τους είναι ακόμα ανώριμοι και δεν φιλτράρουν αποτελεσματικά την UV ακτινοβολία.

Περισσότερες συμβουλές σχετικά με την υγεία των ματιών σας μπορείτε να λάβετε με την περιήγησή σας στο site μας, ή δια ζώσης από την οφθαλμίατρο κα Κεφάλα, καλώντας στο 2106458959 για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στο ιατρείο της στην Αθήνα.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το