Παγκόσμια εβδομάδα γλαυκώματος: 10-16 Μαρτίου 2024

Η Παγκόσμια εβδομάδα γλαυκώματος καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA). Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων για την πάθηση του γλαυκώματος, καθώς και για το σημαντικό αντίκτυπο που έχει η μειωμένη όραση στην καθημερινότητα του ατόμου.


Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από γλαύκωμα είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν, μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ποιότητα ζωής των ατόμων με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά και αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Αν η διάγνωση της πάθησης γίνει όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η αντιμετώπισή της είναι πολύ ευκολότερη.

 

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι ένα σύνολο παθήσεων που εμφανίζονται όταν λόγω υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, δημιουργούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο, προκαλώντας σοβαρές αλλοιώσεις της όρασης. Η πρώτη απώλεια στο οπτικό πεδίο του ασθενή, είναι συνήθως λίγο επάνω ή κάτω από το κέντρο, κοιτάζοντας ευθεία. Όσο δεν θεραπεύεται το γλαύκωμα, τόσο επεκτείνεται η απώλεια της όρασης. Το κέντρο του οπτικού πεδίου προσβάλλεται τελευταίο, και η όραση του ασθενή παρομοιάζεται με “tunnel vision”, δηλαδή με την όραση που έχει κάποιος όταν κοιτάει μέσα από κιάλια. Αν το γλαύκωμα δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε οριστική απώλεια της όρασης και τύφλωση.

 

Οι τύποι του γλαυκώματος

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες γλαυκώματος όπως το γλαύκωμα ανοικτής / κλειστής γωνίας, το χρωστικό γλαύκωμα, το γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως και άλλες.

 

Οι κυριότεροι τύποι είναι το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας ή Χρόνιο γλαύκωμα: είναι η συχνότερη μορφή γλαυκώματος, αλλά και η πιο ύπουλη. Ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα και σε περίπτωση παράλειψης του ετήσιου προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, η πάθηση προχωρά και γίνεται αντιληπτή από το άτομο όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, προκαλώντας αλλοιώσεις στην όραση που είναι μη αναστρέψιμες. Για αυτό το λόγο συστήνεται ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος σε όλους τους ανθρώπους από την ηλικία των 40 ετών και πάνω.

Σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση του γλαυκώματος είναι η κληρονομικότητα. Όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με γλαύκωμα έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν την πάθηση και οι ίδιοι. Άλλος προδιαθεσικός παράγοντας είναι η εμφάνιση υψηλής μυωπίας.

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας ή Οξύ γλαύκωμα: αποτελεί επείγουσα οφθαλμική πάθηση με εκδήλωση έντονων συμπτωμάτων και είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση. Αρχικά δίνεται ενδοφλέβια θεραπεία και αφού ρυθμιστεί η πίεση ακολουθεί επέμβαση με laser. Συνήθως γίνεται και στο άλλο μάτι η ίδια επέμβαση για προληπτικούς λόγους.

Τα αιφνίδια συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι οξύς πόνος στο μάτι που αντανακλά στο κεφάλι και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και τάση προς έμετο, θολή όραση και ερυθρότητα στο μάτι.

Το οξύ γλαύκωμα εμφανίζεται συνήθως στα μάτια που από κατασκευής τους έχουν μία συγκεκριμένη ανατομική ιδιαιτερότητα (στενή γωνία προσθίου θαλάμου). Πρόκειται δηλαδή για μάτια μικρά, με υπερμετρωπία, με μικρό κερατοειδή και αβαθή πρόσθιο θάλαμο.

Το γλαύκωμα είναι μια κοινή χρόνια ασθένεια που την εμφανίζουν 76 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του γλαυκώματος και την προστασία της πολύτιμης όρασης.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε το ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να ενημερωθείτε για θέματα που απασχολούν την όρασή σας και να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές για τη φροντίδα των ματιών σας.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το