Προβλήματα υγείας που αποκαλύπτει η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Σε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για κάποιο πρόβλημα της όρασης, μπορεί να αποκαλυφθεί και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μία σχολαστική εξέταση των ματιών, δίνει στον οφθαλμίατρο την ευκαιρία να εξετάσει έμμεσα τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των συνδετικών ιστών σε όλο το σώμα και επομένως είναι σε θέση να εντοπίσει ή να υποπτευθεί πιθανές ασθένειες και να προτείνει περαιτέρω έλεγχο από ειδικό ιατρό της ανάλογης ειδικότητας.

 

 

Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος μπορεί να υποπτευτεί:

 

Διαβήτης

Υπάρχουν φορές που τα συμπτώματα του διαβήτη εμφανίζονται στον ιστό των ματιών ακόμη και πριν τη διάγνωσή του. Εάν ο οφθαλμίατρος εντοπίσει διαρροή κίτρινου υγρού ή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα, τότε πιθανότατα πρόκειται για σημάδι εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

 

Όγκος στον εγκέφαλο

Ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο η οποία μεταδίδεται στο μάτι, δημιουργείται οίδημα στο πίσω μέρος του και έτσι προκαλούνται αλλαγές στο οπτικό νεύρο, τις οποίες μπορεί να δει ο οφθαλμίατρος. Μερικά συμπτώματα είναι η απώλεια περιμετρικής όρασης, η διπλωπία και οι αλλαγές στο μέγεθος της κόρης.

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Έτσι, η εμφάνιση φλεγμονής στο οπτικό νεύρο (οπτική νευρίτιδα) μπορεί να οδηγήσει τον οφθαλμίατρο στον εντοπισμό της. Συχνά συνοδεύεται από θολή όραση, διπλωπία και επώδυνη κίνηση των ματιών. Σε περίπτωση υποψίας τέτοιας πάθησης χρειάζεται μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νευρολογική εκτίμηση.

 

Πρόβλημα θυρεοειδούς

Σημάδια υπερθυρεοειδισμού που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος είναι οι προεξέχοντες βολβοί των ματιών (εξόφθαλμος). Μερικές φορές εμφανίζεται ξηροφθαλμία ή θολή όραση και ο ασθενής προσέρχεται στον οφθαλμίατρο για αυτά τα προβλήματα.

 

Αγγειακά προβλήματα

Οι διαταραχές πήξης μπορεί να προκαλέσουν ορατή αιμορραγία μέσα στο υαλοειδές και γύρω από το μάτι στον επιπεφυκότα.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα & άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

Πολλά άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα υποφέρουν από ξηροφθαλμία και κόκκινα μάτια με έντονο πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει σκληρίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του λευκού τμήματος του ματιού που απαιτεί ιατρική θεραπεία.

 

Σαρκοείδωση και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στα μάτια αυτής της ασθένειας είναι η ραγοειδίτιδα, η εμφάνιση δηλαδή επώδυνης φλεγμονής στην ίριδα ή στο χρωματιστό μέρος του ματιού που συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία στο φως.

 

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η εμφάνιση κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα δεν καθιστά υποχρεωτική της εμφάνιση κάποιου προβλήματος υγείας. Εάν ο οφθαλμίατρος παρατηρήσει κάτι που παρεκκλίνει από το φυσιολογικό, τότε έχει την αρμοδιότητα να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ιατρό για περαιτέρω εξετάσεις.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το