ΟΡΑΣΗ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φάσεις στη ζωή της γυναίκας. Κατά την κύηση, η μέλλουσα μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της, το οποίο πλέον φροντίζει όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για το μωράκι που πρόκειται να φέρει στον κόσμο. Ένα κεφάλαιο της εγκυμοσύνης, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει, αφορά στις αλλαγές που συμβαίνουν στην όραση της γυναίκας. Ο οφθαλμίατρος είναι σύμμαχος της εγκυμονούσας και μπορεί να τη βοηθήσει σε όποια δυσκολία αντιμετωπίσει γύρω από την υγεία των ματιών της.

Ποιες είναι οι αλλαγές που παρατηρεί η έγκυος στην όρασή της;

 

Μυωπία

Η μυωπία είναι η πάθηση κατά την οποία η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να θολώνει. Η επιδείνωση της προϋπάρχουσας μυωπίας ή η “εμφάνισή” της (εάν πριν υπήρχε σε τόσο μικρό βαθμό που δεν ήταν αντιληπτή) είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα της γυναίκας. Μετά τον τοκετό ή μετά την περίοδο του θηλασμού, η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό. Στην περίπτωση που η επιδείνωση της μυωπίας επηρεάζει την έγκυο στην καθημερινότητά της, μπορεί να απευθυνθεί στον οφθαλμίατρό της, ώστε να αλλάξει συνταγή στα γυαλιά οράσεως.

 

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία, η πάθηση κατά την οποία η ποσότητα ή η ποιότητα των δακρύων του ματιού δεν είναι επαρκής για τη σωστή ενυδάτωσή του, χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα καύσου και αίσθηση ξένου σώματος. Κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι δυνατό τα συμπτώματα αυτά να γίνουν εντονότερα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα για ενυδάτωση και μείωση της ξηρότητας.

 

Αλλαγές του κερατοειδούς

Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στο σχήμα ή το πάχος του κερατοειδή κατά την κύηση. Ακόμη, η αισθητικότητα και η ευαισθησία του μειώνονται. Για αυτό το λόγο, οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση φακών επαφής, καθώς η εφαρμογή τους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη αλλά και σε περίπτωση που προκληθεί τραυματισμός ή μόλυνση, δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτά.

 

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Οφείλεται στην δημιουργία οιδήματος στην περιοχή της ωχράς κηλίδας στον αμφιβληστροειδή, λόγω ορμονικών αλλαγών και υψηλού στρες της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη. Τα κύρια συμπτώματα είναι μείωση της όρασης, μεταμορφοψίες και διαταραχή του κεντρικού οπτικού πεδίου. Συνήθως εμφανίζεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υποχωρεί μετά τον τοκετό.

 

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με προβλήματα όρασης στην εγκυμοσύνη

 

Υπέρταση κύησης και όραση

Η υπέρταση συνήθως εμφανίζεται μετά τις 20 εβδομάδες κύησης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την όραση προκαλώντας θολή όραση, φωτοευαισθησία, φωτοψίες, διπλωπία, προσωρινή απώλεια όρασης και αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

 

Διαβήτης και όραση

Αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, είναι δυνατό να προκαλέσουν επιπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, επηρεάζοντας την όραση της εγκυμονούσας. Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες που εμφάνισαν υψηλά επίπεδα σακχάρου πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη.

 

Οι συμβουλές του οφθαλμίατρου

Για την ασφάλεια της μέλλουσας μητέρας αλλά και του εμβρύου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνιστάται ο οφθαλμολογικός έλεγχος στην αρχή της κύησης, μεταξύ της 10ης και 14ης εβδομάδας κύησης, και φυσικά πριν και μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολύ σημαντικό ρόλο για την οφθαλμική υγεία, έχει η διατροφή της γυναίκας. Η κατανάλωση ψαριών με χαμηλά λιπαρά, όπως σαρδέλες, σκουμπρί και σολομός βοηθά στην καλή λειτουργία του οπτικού συστήματος της μαμάς και στην καλή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος του βρέφους.

 

Είστε έγκυος; Καλέστε στο 210 6458 959 για να προγραμματίστε το ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να προβείτε στον απαραίτητο οφθαλμολογικό έλεγχο ή για να λάβετε συμβουλές για όποιο θέμα σας απασχολεί.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το