Καταρράκτης & Πολυεστιακοί ενδοφακοί

Ο καταρράκτης των ματιών είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες των οφθαλμών. Δημιουργείται όταν με την πάροδο του χρόνου, αλλά και λόγω άλλων αιτιών, ο φυσικός φακός του ματιού χάνει σιγά-σιγά τη διαύγειά του. Από ένα σημείο και πέρα, η θόλωση του φακού προκαλεί τόσο προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, όσο και προβλήματα ασφάλειας λόγω της μειωμένης οπτικής οξύτητας.

 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αφαίρεση του φακού και η αντικατάστασή του με ενδοφακό είναι η μόνη λύση η οποία είναι μόνιμη, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Με τους νέους, εξελιγμένους ενδοφακούς μπορεί να δοθεί λύση και σε συνυπάρχοντα προβλήματα όπως η πρεσβυωπία.

Ας λύσουμε μερικές απορίες που συχνά θέτουν οι ασθενείς σχετικά με τους ενδοφακούς:

 

Ποια είναι η διαφορά μονοεστιακού και πολυεστιακού ενδοφακού;

Ο μονοεστιακός ενδοφακός έχει μόνο μία δυνατότητα εστίασης, δηλαδή εστιάζει το φως σε ένα και μοναδικό σημείο στο χώρο. Ο πολυεστιακός ενδοφακός εστιάζει το φως σε μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή απόσταση ταυτόχρονα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πολυεστιακών ενδοφακών;

Το μεγάλο πλεονέκτημα των πολυεστιακών φακών είναι ότι επιτρέπουν ταυτόχρονα και μακρινή και κοντινή καλή όραση. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές, ανάλογα με το είδος του φακού, αν πρόκειται δηλαδή για περιθλαστικό ή διαθλαστικό. Ένα μειονέκτημά τους είναι ότι χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής του ασθενή στη λειτουργία των ενδοφακών, της τάξεως των 2 έως 3 μηνών. Ακόμη, ένα ποσοστό ασθενών αντιμετωπίζει την εμφάνιση ακτίνων και φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα το βράδυ, πράγμα το οποίο δυσκολεύει τη νυχτερινή οδήγηση, αν και πολλά άτομα λένε ότι σιγά σιγά η ενόχληση μειώνεται.

 

Ποια είναι η διαφορά περιθλαστικού και διαθλαστικού ενδοφακού;

Οι περιθλαστικοί πολυεστιακοί ενδοφακοί παρέχουν πολύ καλή μακρινή και κοντινή όραση. Η ενδιάμεση όραση είναι αποδεκτή, αλλά σε περιπτώσεις όπως η εργασία πολλών ωρών στον υπολογιστή ίσως χρειαστεί το άτομο να πλησιάσει σε κοντινότερη απόσταση την οθόνη. Οι διαθλαστικοί πολυεστιακοί ενδοαφακοί παρέχουν πολύ καλή ενδιάμεση και μακρινή όραση. Η κοντινή όραση είναι επαρκής, όμως μπορεί να δυσκολέψει και να κουράσει το άτομο η πολύωρη ανάγνωση, η ανάγνωση μικρών γραμμάτων και ο χαμηλός φωτισμός.

 

Υπάρχει εναλλακτική λύση για τους πολυεστιακούς φακούς;

Μία εναλλακτική λύση είναι η ένθεση μονοεστιακού ενδοφακού. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να βλέπει με το ένα μάτι καθαρά μακριά και με το άλλο μάτι καθαρά κοντά (γνωστό ως monovision) ή εάν επιθυμεί να βλέπει καθαρά μακριά και με τα δύο μάτια και άρα να φοράει πρεσβυωπικά γυαλιά. Ακόμη στην περίπτωση που τελικά γίνει ένθεση πολυεστιακών φακών, μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα και γυαλιά οράσεως σε περιπτώσεις που το άτομο δυσκολεύεται.

 

Είναι ακριβότερη η ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού;

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί είναι ακριβότεροι από τους μονοεστιακούς και πολλές ιδιωτικές ασφάλειες δεν καλύπτουν όλο το κόστος του πολυεστιακού ενδοφακού.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών;

Οι κίνδυνοι από την ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών είναι οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από ένα χειρουργείο καταρράκτη. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος του ενδοφακού είτε είναι πολυεστιακός είτε είναι μονοεστιακός. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ αν εμφανιστούν μικρά προβλήματα, αντιμετωπίζονται εύκολα με σταγόνες.

 

Η όραση φτάνει το 10/10 μετά την ένθεση πολυεστιακών φακών;

Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας ώστε να βρείτε την καλύτερη εξατομικευμένη λύση για εσάς, λαμβάνοντας υπ’ όψη και άλλες πιθανές παθήσεις των ματιών σας. Στην περίπτωση που τα μάτια σας είναι υγιή, τότε μετά την ένθεση του πολυεστιακού ενδοφακού και σε συνδυασμό με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση, η όραση 10/10 επιτυγχάνεται στη συντριπτική πλειονότητα.

 

Είναι εφικτή η ένθεση μονοεστιακού ενδοφακού αρχικά και η αντικατάστασή του αργότερα από πολυεστιακό;

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί πριν από τη χειρουργική
επέμβαση του καταρράκτη.

 

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι νέοι ενδοφακοί με τεχνολογία Edof με ενισχυμένο βάθος πεδίου;

Οι ενδοφακοί Edof έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο στην μακρινή, όσο και στην κοντινή όραση, χωρίς τις “δυσκολίες” (όπως π.χ. στη νυχτερινή όραση) που παρουσίαζαν οι πρώτοι πολυεστιακοί ενδοφακοί.

Πάντα βέβαια και στην περίπτωση των Edof ενδοφακών, όπως και σε κάθε πολυεστιακό ενδοφακό, χρειάζεται καλή γνώση του αντικειμένου από τον χειρουργό οφθαλμίατρο και καλός προεγχειρητικός οφθαλμολογικός έλεγχος, ώστε να γίνει η κατάλληλη επιλογή που θα καλύπτει εξατομικευμένα τις ανάγκες του ασθενή.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το