Σωστή χρήση καλλυντικών & Make Up για αποφυγή ερεθισμού των ματιών

Ο καλλωπισμός και η φροντίδα της εμφάνισης αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων γυναικών. Είτε πρόκειται για τον εργασιακό χώρο είτε για κάποια έξοδο, η γυναίκα μπορεί να αφιερώσει αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για τη χρήση καλλυντικών προϊόντων και την εφαρμογή μακιγιάζ.

 

 

 

Κεντρικό σημείο σε αυτόν τον καλλωπισμό αποτελούν τα μάτια, τα οποία όμως είναι ευαίσθητα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν κάποιες πολύ απλές οδηγίες για τη σωστή χρήση των καλλυντικών προϊόντων για την αποφυγή ερεθισμών και τραυματισμών των ματιών που μπορούμε να ακολουθούμε:

  • Αποφύγετε τη συχνή χρήση σκιών, οι οποίες είναι μεταλλικές ή περιέχουν glitter. Είναι πολύ εύκολο, κατά την εφαρμογή, μικρά κομματάκια σκιάς να πέσουν στο εσωτερικό του ματιού και να προκαλέσουν ερεθισμό. Η χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη αιτία λοίμωξης του κερατοειδούς, ειδικά για άτομα που φορούν φακούς επαφής.
  • Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ του προσώπου, ειδικά αν πρόκειται για κάποια χρωματιστή βαφή, πάνω στη γραμμή των βλεφαρίδων.
  • Αποφύγετε την εφαρμογή ψεύτικων βλεφαρίδων. Είτε πρόκειται για μαγνητικές είτε για εκείνες που σταθεροποιούνται με κόλλα, είναι πολύ εύκολο να ερεθιστεί το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια ή ακόμη να υπάρξει κάποιος τραυματισμός των ματιών από λάθος κατά την εφαρμογή τους χρησιμοποιώντας κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.
  • Χρησιμοποιείστε μόνο εγκεκριμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση γύρω από τα μάτια και δεν περιέχουν μη δοκιμασμένες ή σκληρές χημικές ουσίες.
  • Ανανεώστε τα προϊόντα του μακιγιάζ σας κάθε 3 μήνες. Τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις αναπτύσσονται εύκολα σε υγρό ή κρεμώδες μακιγιάζ ματιών.
  • Πλένετε συχνά τα πινέλα σας για την αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων στη επιφάνειά τους που μπορούν να προκαλέσουν κάποια μόλυνση στα μάτια.
  • Προσέξτε τις κινήσεις του χεριού σας που κάνετε με το βουρτσάκι της μάσκαρας ή τη μύτη του eyeliner ή του μολυβιού, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς. Επιπρόσθετα, εάν τα αντικείμενα αυτά είναι μολυσμένα, τότε εκτός από την εκδορά στον κερατοειδή, ίσως υπάρξει και κάποια μόλυνση.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε προϊόντα και πινέλα μακιγιάζ ματιών ακόμη και με άτομα της οικογένειάς σας.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται η δοκιμή δειγμάτων καλλυντικών και μακιγιάζ στα καταστήματα, καθώς μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης από προηγούμενους χρήστες.
  • Ποτέ μην εφαρμόζετε μακιγιάζ ενώ βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί τραυματισμός του ματιού με έναν απότομο ελιγμό του αυτοκινήτου.
  • Εάν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια, μην φοράτε μακιγιάζ έως ότου σας πει ο οφθαλμίατρος ότι είναι ασφαλές.
  • Εάν εμφανίσετε κάποια αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε προϊόν, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οφθαλμίατρό σας για την αντιμετώπισή της. Ενημερωθείτε για τα συστατικά του προϊόντος, έτσι ώστε να αποφεύγετε στο μέλλον προϊόντα που τα περιέχουν.
  • Σε περίπτωση τραυματισμού ή μόλυνσης, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας ώστε να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση απολεπιστικών προϊόντων, καθώς απαγορεύεται η εφαρμογή τους γύρω και πολύ κοντά στα μάτια. Οι κόκκοι απολέπισης μπορούν να γρατζουνίσουν και να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα και τα μάτια σας.

 

Πώς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ διατηρώντας την καλή υγιεινή των ματιών:

  • Αφαιρέστε όλο το μακιγιάζ των ματιών τη νύχτα πριν κοιμηθείτε, ειδικά τη μάσκαρα που μπορεί να κολλήσει στις βλεφαρίδες αλλά και να εισχωρήσει στην επιφάνεια των ματιών, προκαλώντας ερυθρότητα και ερεθισμούς.
  • Όποιο ντεμακιγιάζ ματιών και αν χρησιμοποιείτε, αποφύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια.
  • Εάν είστε επιρρεπής σε κριθή, χαλάζιο ή βλεφαρίτιδες συνιστάται η χρήση απαλών προϊόντων για το πλύσιμο των βλεφάρων και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Πολύ καλή λύση αποτελούν τα baby shampoo, σαπούνια «χωρίς δάκρυα», ή τα εξειδικευμένα προϊόντα για τα βλέφαρα που υπάρχουν στα φαρμακεία.
  • Χρησιμοποιείστε μια καθαρή μπατονέτα στη βάση των βλεφαρίδων για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα μακιγιάζ. Οι βλεφαρίδες είναι σημαντικές για να κρατούν τη σκόνη και τη βρωμιά μακριά από τα μάτια μας.
    Ξεπλύνετε καλά την περιοχή βλεφάρων και ματιών με άφθονο νερό.

Ο καλλωπισμός είναι απαραίτητος στις μέρες μας για τη σύγχρονη γυναίκα που προσέχει την εμφάνισή της. Πρέπει όμως να γίνεται με προσοχή και με τήρηση κάποιων κανόνων, έτσι ώστε να μη δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα ιδίως στα τόσο ευαίσθητα και πολύτιμα μάτια μας. Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρός σας θα είναι δίπλα σας για να σας δώσει οδηγίες πρόληψης ή για να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα προκύψει.

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το